Szymon Ziemba Rechin FinanciarNumele meu este Szymon Ziemba, financiar de 31 de ani. Îmi dau seama ca acesta este scopul meu în viață. Vreau să schimb în bine viețile cât mai multor oameni. Tocmai de aceea am început acest blog în Polonia, iar în decembrie 2018 m-am mutat în România și am creat un blog similar special pentru români.

Nu sunt un multimiliardar, nu sunt o vedetă, niciodată nu-mi voi cumpăra mașini de lux. Ceea ce am eu sunt oamenii minunați pe care i-am adunat în jurul meu, de asemenea datorită blogului meu. Sper că și dvs. vă veți alătura aceste comunități extraordinare.

Povestea mea

Mi-am început cariera de la zero: fără bani, fără cunoștințe. Nimeni nu m-a ajutat în vreun fel, am făcut totul prin forțele proprii. În primul rând, am ajuns să obțin independența financiară datorită perseverenței, caracterului personal și a deciziilor bine gândite. Poate sună banal, dar acesta este adevărul. Nu trebuie să trăiesc cu frica de a fi concediat de la locul de muncă și de a nu avea suficienți bani pentru a trăi. Nu am datorii și îmi pot lua singur toate deciziile. Am reușit să obțin echilibru între viața profesională și personală. Mă străduiesc să obțin această armonie între 8 ore de muncă, 8 ore dedicate vieții personale și 8 ore de somn zilnice. Momentan, sunt încă departe de obiectiv, dar știu că 888 reprezintă cheia fericirii în viața mea. Undeva, în urmă cu mult timp, am citit o rețetă a fericirii a căllugărilor budiști: fie să reduci așteptările, fie să crești eforturile. Până în prezent am ales întotdeauna varianta cea din urmă.

Mesajul Rechinului Financiar

În ciuda aparențelor, toată lumea își poate mări câștigurile și economiile. Toată lumea poate obține un împrumut mult mai ieftin și poate reduce cheltuielile inutile. Este suficient să vedeți oportunitățile, iar banii vor începe să „vă placă” pe dvs. Datorită acestui lucru, vă veți putea permite o viață mai prosperă.

Cariera mea profesională

Mi-am început cariera în domeniul financiar în 2007 (la vârsta de 19 ani) ca stagiar la sucursala regională a băncii PKO BP din Silezia, cea mai mare bancă din Polonia. Mă ocupam de împrumuturile de consum și de casa de brokeraj de bursă.

În 2010 am terminat primul meu stagiu la sediul Raiffeisen Bank din Varșovia, în departamentul de analize economice. Am realizat comentarii și analize macroeconomice pentru dealeri valutari și clienți importanți ai băncii. De asemenea, am comentat evenimentele de pe piața materiilor prime. Am participat la o întâlnire cu unul dintre membrii Consiliului de Politică Monetară și am pregătit un raport în sprijinul previziunilor ratei dobânzii elaborate de echipa Raiffeisen Bank, care a fost publicat ulterior în presă.

În 2011 m-am alăturat sediului central KPMG din Varșovia. KPMG face parte din BIG4 și reprezintă visul oricărui absolvent al unei universități economice. Am lucrat în departamentul de audit financiar al celor mai mari companii din Polonia. Am analizat situațiile financiare ale unor companii precum Cinema City, Airbus Militar, Arcadis, GE Medical, Polkomtel, Euronet, PKP Cargo, DSV, Maersk, Arcadis, Carlsberg BBDO Varșovia etc. Accesul la toate informațiile confidențiale, oportunitatea de a lucra alături de companiile de top din domeniul financiar și oportunitatea de a observa cum funcționează toate aceste afaceri m-au învățat enorm de multe lucruri. Am dobândit o mulțime de abilități, mi-am dezvoltat talentul și mintea într-un ritm alert. La KPMG am lucrat și în departamentul de fuziuni și achiziții de întreprinderi. Pe baza analizelor mele și a cercetărilor companiilor, au fost făcute tranzacții de sute de milioane de lei.

În 2013, la vârsta de 26 de ani, am obținut prima poziție managerială din cariera mea la Kronospan (cea mai mare companie din lume producătoare de panouri de lemn). Am lucrat atât în Polonia, cât și în Belarus, unde m-am concentrat pe gestionarea proiectelor de investiții greenfield, cu alte cuvinte, simplificarea construcției de noi fabrici, de la zero la scară largă. Cu toate acestea, am atins un plafon care mă împiedica să avansez pe cât de repede mi-aș fi dorit. Atmosfera era goaznică, exact ca în vremea comunismului, la fel și relatiile interpersonale și visam zilnic să plec. Cu toate acestea, nu mi-a fost ușor. Pe de-o parte salariul nu era prea mare, ceea ce accentua dorința mea de a pleca, iar pe de altă parte, la acel moment nu îmi puteam imagina că aș putea să îmi extind o afacere proprie atât de rapid. În 2015, cu șase luni înainte de finalizarea contractului pe care îl semnasem, am fost concediat. Acesta s-a dovedit a fi unul din cele mai bune lucruri care mi s-a întamplat vreodată. Din acel moment m-am putut focusa doar pe construirea propriei mele afaceri, care a ajuns să-mi depășască așteptările.

Blog finansowy

La 1 aprilie 2015 am început să lucrez cu normă întreagă la blogul meu în Polonia, numit Rekin Finansow. Acesta nu a fost prima mea afacere online. Pe acest blog mă concentrez pe a da un ajutor concret cititorilor. De fiecare dată scriu despre lucruri practice, care se pot aplica foarte ușor în viața de zi cu zi de către oricine – care este cel mai bun loc pentru economiile dvs.? La ce bancă puteți obține cel mai ieftin împrumut? De asemenea, vă arăt cum puteți câștiga bani în plus și vă împărtășesc experiența mea din domeniul profesional și legată de înființarea unei afaceri . În primii doi ani am avut 1,7 milioane de cititori, peste 10.000 de abonați și peste 5.000 de comentarii. Aceste cifre mi-au demonstrat aprobarea din partea cititorilor și mi-au oferit încredere că lucrurile merg în direcția bună.

În decembrie 2018 am decis să extind blogul și am m-am mutat în România. Aici am dat startul acestui blog, Rechin Financiar. Sunt foarte entuziasmat de această decizie și de începutul blogului dedicat românilor, creat special pentru a vă ajuta și a vă oferi informațiile cele mai actuale și interesante din domeniul econimic.

Educația mea

2009-2011
Nottingham Trent University, Școala de afaceri din Nottingham, Nottingham, Marea Britanie
Masterat în Finanțe și Afaceri Europene (absolvent cu titlu de onoare)

2006-2011
Universitatea Ekonomiczny, Katowice, Polonia
Masterat în Contabilitate (absolvent cu titlu de onoare)

2008
Universitatea Turku de Științe Aplicate , Turku, Finlanda
Bursă Erasmus, Administrarea Afacerilor Internaționale

2007 – 2009
Universitatea Glamorgan , Treforest, Țara Galilor
Certificat Avansat în Afaceri

Languages

  • Poloneză
  • Engleză
  • Română (acum am început să învăț)

Rechin Financiar în mass-media

Puteți afla mai multe despre mine și datorită interviurilor disponibile pe internet, radio și televiziune din Polonia și sper că în curând să puteți afla mai multe despre mine și din mass-media românească.