În acest articol vă prezint ideile mele de investiții din perspectiva unui antreprenor axat pe domeniul financiar. După experiența mea de până acum în afaceri și investiții, vă voi arăta trei din investițiile pe care eu le fac. Trei idei foarte simple pe care le poate pune în aplicare oricine!

Strategia Rechinului Financiar în managementul riscului investițiilor

Aplic o strategie foarte simplă și bine cunoscută, bazată pe principiul Pareto. Potrivit acestuia, 20% din investiții ar trebui să genereze 80% din profituri. În practică, 80% din capitalul va fi investit în activele cu cele mai puține riscuri, fiind vorba de depozitele bancare și conturile de economii. În acest articol veți descoperi ce fac concret cu celelalte 20 de procente. Este posibil să fiți surprinși, dar aceste investiții prezintă de asemenea un risc scăzut. Principiul meu de bază este să nu pierd bani și să îmi asum riscuri calculate.

InvestițiiProfit curentProfit anual*StareRiscVerificați
Investiții în curs
1Împrumuturi garantate 18%10,58%începând din 10.05.2017 (peste 60.000 lei)micDetalii
2Investiția în valută2%3-10%începând din iunie 2018 (peste 100.000 lei)mediuDetalii
3Nou business în România/SUA-25.000 lei200%începând în decembrie 2018mareDetalii

*Profit anual – este vorba despre un profit anual estimativ.

Așadar, să trecem la cele 3 idei care pot fi la îndemâna oricui:

1

Împrumuturi garantate

Profit anual estimativ: 10,63%

Împrumuturile garantate sunt o variantă bună în care puteți investi. În ultimul an, pentru mine profitul din această sursă de investiții a crescut de la 9,41% (anul 2017 ) la 10,58% (anul 2019) și poate fi comparat în graficul de mai jos:

Rechinului cont de investiții credite

Rechinului cont de investiții 4.2019

Am să vă dau câteva exemple concrete de împrumuturi în care am investit pentru a vă putea forma o idee mai clară:

Listă împrumuturi în care Rechinul Financiar investește

Care sunt criteriile de care țin cont când aleg în ce împrumuturi merită să investesc?

  1. Aleg numai împrumuturi cu răscumpărare garantată, în cazul în care debitorul va întârzia rambursarea sumei cu mai mult de 60 de zile.
  2. În 90% din cazuri aleg să investesc în credite de nevoi personale pentru că acestea nu sunt dificil de rambursat pentru împrumutați.
  3.  Aleg doar împrumuturi în care s-a respectat termenul de plată și nu au fost întârzieri.
  4.  De obicei aleg să investec în împrumuturi la care debitorul a plătit deja prima rată fiindcă acest lucru reduce semnificativ probabilitatea ca împrumutatul să aibă întârzieri mai mari de câteva zile. În cele mai multe cazuri persoanele care dau dovadă de la început de responsabilitate, tind să ramburseze creditul la timp.
  5. Nu aleg investiția în credite în rate la care au fost rambursate deja 4-5 tranșe fiindcă o parte din rata dobânii scade odată cu rambursarea ratelor ulterioare.

Lista împrumuturilor și a strategiei mele de investiții:

Valoarea investiției mele actuale în astfel de împrumuturi depășește 12.700 euro. Pentru a vă ghida în alegerea celor mai potrivite variante în care să investiți puteți vedea lista mea de împrumuturi. Accesul la această listă, care este actualizată în mod constant, poate fi obținut pe loc.

Accesați lista de împrumuturi și strategii:

Ce urmează cu investiția mea în împrumuturi garantate?

Ideea principală în ceea ce privește modul în care investesc este bazată pe un angajament constant și reinvestirea profitului. Lista de împrumuturi și strategia actuală sunt disponibile mai sus, astfel încât să puteți investi ca mine.

Cum să începeți să învestiți în împrumuturi garantate?

De asemenea, am creat special pentru investitorii începători un ghid de investiții în împrumuturi garantate pe platforma Mintos. Acolo veți găsi răspunsurile la toate întrebările pe care le puteți avea în legătură cu această platformă și cu investițiile în împrumuturi garantate, astfel încât să vă ușureze inițierea în acest tip de investiții.

O introducere rapidă la investițiile în împrumuturi:

Ce este Mintos?

Mintos este o platformă care asociază companiile de împrumut și persoanele care doresc să investească bani cu un profit mai mare decât depozitele bancare tradiționale, dar având riscuri reduse. În cadrul platformei se poate alege valuta în care preferați să investiți. Momentan, investițiile în lei nu sunt disponibile, dar sunt multe alte monede în care puteți investi, de exemplu euro, care este cea mai populară.

Cine este în spatele platformei Mintos?

Platforma a fost înființată de letonul Martis Sulte (fostul consultant Ernst &Young și bancher de investiții la SEB Investment Group). El a absolvit Universitatea din Stockholm și a studiat de asemenea și management strategic la prestigioasa Universitate din Paris INSEAD. Pentru cei nefamiliarizați, acesta este cel mai prestigios MBA din Europa și costă aproximativ 80.000 de euro. Ei bine, permiteți-mi să afirm că acesta este cu siguranță managerul pe care cele mai mari companii din lume ar dori să îl aibă pe cele mai înalte poziții. Aproape 10 ani de experiență în companii precum EY și SEB l-au făcut astăzi un om greu egalat în afaceri.

Ce este investiția în împrumuturi?

Bancile acceptă depozite sub forma de bani din partea dvs. pe un cont bancar personal sau pe un cont de economii. Apoi, acestea acordă credite altor persoane. Diferența dintre bănci și companiile de împumut este că cele din urmă nu pot accepta depozite din partea clienților deoarece legea interzice acest lucru. Prin urmare, acestea au opțiuni foarte limitate pentru împrumuturile pe scară largă. Companiile de creditare nebancare pot împrumuta doar capitalul propriu, iar platforma Mintos rezolvă această problemă.

Cum funcționează platforma Mintos?

  1. Să luăm ca exemplu un investitor pe care îl numim Alexandru Popescu. Alexandru Popescu solicită un credit de la o companie de împrumuturi precum Viva Credit, Provident, Ferratum, Credit Prime etc.
  2. Compania de împrumut evaluează cererea de credit a lui Alexandru Popescu, stabilește rata dobânzii și îi împrumută bani din fondurile proprii.
  3. Apoi, împrumutul apare pe platforma Mintos, unde atât persoane fizice cât și instituții pot alege creditul în care doresc să investească. Dacă dvs. de exemplu vedeți împrumutul lui Alexandru Popescu puteți, investi în el și urmează să recuperați suma + comisionul dvs. fie în rate lunare fie la termenul de rambursare (depinde de tipul de împrumut, dacă acesta este pe termen scurt sau în rate).

Practic, atunci când investiți în împrumuturi, dvs. ca investitor primiți un contract de cesiune care spune că aveți dreptul legal de a cere banii direct de la împrumutat. Foarte important este că cele mai multe companii oferă garanții de recuperare a investiției și a dobânzii. Aceste garanții sunt oferite pentru cazul în cazul în care Alexandru Popescu va întarzia returnarea creditului cu mai mult de 60 de zile de la termenul stabilit. Această garanție reduce considerabil riscul acestor investiți.

Bineînțeles că pe platforma Mintos există împrumuturi fără garanție de răscumpărare, însă eu nu recomand astfel de credite fiindcă implică riscul pierderii capitalului investit. În opinia mea, merită să investiți numai în împrumuturi sigure care oferă garanție de răscumpărare.

Un alt sfat pe care vi-l ofer în legătură cu aceste investiții este să acordați atenție numărului de rate lunare pe care debitorul le-a achitat până la acel moment. Dacă acesta a plătit prima tranșă la timp este un semnal pozitiv suplimentar în favoarea investiției, demonstrând ca este o persoană responsabilă, astfel șansele ca acel împrumutat să își respecte obligațiile de plată la termenul stabilit cresc considerabil.

Valoarea minimă de investiție pe platforma Mintos este de doar 10 euro. Pentru mai multe informații accesați ghidul complet: „Cum să investiți în împrumuturile Minos?” (în curând disponibil pe blog).

După ce faceți clic pe butonul verde, puteți schimba limba din colțul din dreapta jos.

2

Investiția în valută

Profit anual estimativ: 3-10%

După criza economică din 2008, economia a început să ia amploare și este în continuă creștere de atunci. Ciclul economic se repetă aproximativ odată la 10 ani. În momentul de față în zona europeană și zona chineză sunt date îngrijorătoare referitoare la o posibilă viitoare criză economică.

Aproape de fiecare dată în perioada de confuzie care există înaintea începerii crizelor economice, investitorii își convertesc banii în monede mai sigure precum USD sau franc elvețian. Eu mi-am mutat resursele financiare din zloți (moneda poloneză) și lei românești în aceste două monede mai sigure, doar pentru a evitariscul unei pierderi datorate scăderii leilor și a zloților care va urma în timpul crizei.
Practic, înaintea crizei eu cumpăr fracni elvetieni și dolari, apoi în timpul crizei vând și recumpăr lei sau zloți, de exemplu.

Personal, schimb bani în mod constant din 2018 și cu siguranță anul acetsa vă voi ține la curent pe blog cu perspectiva economică pe 2019.

3

Nou business în România/ SUA

Profit anual estimativ: 200%

Ultima, dar nu cea din urmă variantă pe care vi le prezint astăzi, are ca profit anual estimat de 200%, fiind cea mai profitabilă dintre ele.

Blogul financiar pe care îl dețin în Polonia nu este vârful ambițiilor mele. Vreau să construiesc o companie cu potențial de profit de cel puțin o sută de ori mai mare. Acesta este motivul principal pentru care m-am mutat în România și am deschis noua afacere Rechin Financiar. Vă vorbesc mai în detaliu despre alegerea mea de a emigra pe tărâm românesc în articolul „De ce m-am mutat în România?”.

După analiza pe care am făcut-o în 2017 referitoare condițiile cele mai propice de dezvoltare a unei afaceri în toate țările Europei, am concluzionat că România oferă cel mai mare potențial și este cea mai profitabilă variantă pentru înființarea unei noi companii! În primul rând impozitul pe profit pentru firmele care au un venit anual sub 1 milion de euro este mult mai mic (de 2-2,5 ori mi mic decât în țara mea natală). În articolul despre care v-am vorbit mai devreme („De ce m-am mutat în România?”) vă explic detaliat toate aspectele care m-au convins să iau această decizie.

SUA, la rândul său este de peste 30 de ori mai mare și mai prosperă decât Polonia, astfel încât potențialul de câștiguri este de 30 de ori mai mare. Sarcina fiscală este similară cu cea poloneză. Prin urmare, dorința mea cea mai arzătoare este să dezvolt start-up-ul Rechin Financiar, iar mai târziu să îl extind în SUA. Visul meu cel mai mare este să creez un produs care să ajute oamenii.

Să discutăm despre aceste investiții

Sunt neăbdător să aflu părerile și întrebările voastre în legătură cu aceste tipuri de investiții. Nu ezitați să lăsați comentarii mai jos. Mi-ar face mare plăcere să facem schimb de experiențe legate de acest subiect.