Salariile în România sunt scăzute – aceasta este o părere comună între români. Este dificil să nu fiți de acord dearece comparați remunerația din această țară cu cea din Europa de Vest. În plus, prețurile multor produse în străinătate nu sunt cu mult mai costisitoare decât cele din România. În schimb, cele mai scumpe sunt serviciile din vest, fapt datorat salariilor mai mari.

Pentru mulți români răspunsul la întrebarea „de ce sunt salariile așa scăzute în România?” este simplu: „deoarece angajatorul plătește puțin”. Majoritatea românilor iau acest răspuns de bun, fără a își pune întrebări suplimentare.

Pentru început, haideți să vedem diferențele între Europa și America. Cel mai mult românilor le place să se compare cu nemții, deci haide-ți să o facem!

Câștigul net al românilor comparativ cu alte țări

Salariu mediu lunar net 2019

Sursă: Wikipedia 17-07-2018

Salariul mediu lunar net în 2018 al unui român este de 570 euro, în timp ce al unui german este de 2300 euro. Disproporția în câștigurile salariale este imensă, românii câștigând în medie sub un sfert din câștigul mediu al unui german. De asemenea, în Franța câștigurile lunare nete ating 2225 euro, în SUA suma este de 2333 euro, iar Suedia are cel mai mare salariu lunar net în valoare de 2570 euro. Diferențele sunt mai mici în comparație cu Polonia, unde salariul mediu net lunar este de 797 Euro.

Acum urmează să discutăm despre motivele acestei situații.

Valoarea scăzută a bunurilor și serviciilor produse în România

Una din cele mai mari probleme ale României este raportul imens dintre produsele naționale și cele de import. Majoritatea produselor pe care românii le cumpără sunt importate și prea puține sunt produse în România.

Produsul intern brut (PIB) în economie este unul dintre instrumentele de măsură de bază a efectelor muncii unei tări. PIB-ul reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și seviciilor produse în interiorul unei țări în decurs de un an.

Care credeți că este valoarea pe cap de locuitor a bunurilor și serviciilor pe care le produce România anual? Dar a Germaniei sau a Americii?

În anul 2017 s-au înregistrat următoarele valori aproximative ale PIB-ului pe cap de locuitor:

PIB pe cap de locuitor 2017

Dumă cum puteți vedea, valoarea bunurilor și a serviciilor produse în România pe cap de locuitor în cursul anului 2017 este mult mai scăzută comparativ cu celelalte țări de referință, de exemplu este de patru ori mai mică decât cea a Germaniei și de 5 ori mai mică de cea a Americii.

În România, producem produse și servicii simple care au un adaos comercial mic. Pe de altă parte în vârf, adică unde se învârt rulajele de miliarde de lei, se află sectoare precum industria auto, industria farmaceutică, industria de IT. Marea majoritate a acestora fiind acaparate de capitalul străin. Acesta este unul din motivele principale pentru care salariile românilor sunt scăzute.

Multe companii din industria energetică, spre exemplu, au fost vândute investitorilor străini și probabil că ei nu reinvestesc toate profiturile în România, ceea ce înseamnă că banii se întorc în țara mamă. Iar aici vorbim de miliarde de lei anual.

Istoria

Un alt factor care își pune puternic amprenta asupra salarizării curente din România este chiar istoria țării. Aceasta este o țară în care comunismul a influențat puternic economia, după cum se poate observa în graficul de mai jos:


source: tradingeconomics.com

Se observă o diferență considerabilă între valoarea PIB-ului din perioada comunistă și creșterea imensă a acestuia, în special după anii 2000 (valorile din tabel sunt în miliarde de USD).

Comunismul a însemnat pentru români un regim al lipsurilor, atât în ceea ce privește libertatea cât și condițiile decente de viață. Restricții peste restricții, începând de la cantitatea limitată de mâncare pe care o puteau cumpăra românii și care era foarte greu de găsit, până la suprimarea libertății la opinie publică. În acea vreme securitatea avea informatori pretutindeni. Ei colaborau de bunăvoie sau erau constrânși prin șantaj. Simplul fapt că cineva ar fi vorbit împotriva regimului, era pedepsit prin arest și chiar condamnare la închisoare.

Un regim strict este puțin spus pentru situația din acea vreme, iar din 1948 a avut loc naționalizarea. Toate fabricile, magazinele, restaurantele, hotelurile etc. au devenit proprietatea statului. În acea perioadă tendințele antreprenoriale erau interzise, motiv pentru care producția română din acea perioadă a fost atât de scăzută. Exact aceasta este cauza care stă la baza situației economice actuale.

Dacă privim situația din Germania sau SUA din acea perioadă observăm că circumstanțele sunt diametral opuse. Acolo capitalismul era în continuă dezvoltare, în timp ce în România nu existat acea perioadă. Astfel mentalitatea cetățenilor și posibilitățile lor au fost cu totul altele comparativ cu ale românilor.

Prosperitatea se poate moșteni

Având în vedere istoria națională despre care tocmai am discutat, numărul familiilor prospere din România este mai redus din cauza slabei dezvoltări economice din trecut. De asemenea, la începutul perioadei comuniste, dreptul la proprietate privată era limitat, în timp ce în SUA spre exemplu, proprietatea privată a existat dintotdeauna.

Putem compara valorile averii celor mai bogați 10 români, cu aceleași valori referitoare la cei mai bogați 10 germani, conform topului realizat de Forbes în 2015.

RomâniaGermania
1. Ioan Niculae1,1 miliarde Euro1. Georg Schaeffler23,6 miliarde Euro
2. Ion Țiriac1 miliard Euro2. Beate Heister18,7 miliarde Euro
3. Frank Timis650 milioane Euro3. Dieter Schwarz17 miliarde Euro
4. Dan Grigore Adamescu550 milioane Euro4. Theo Albrecht Jr.16,9 miliarde Euro
5. Veronica Dragan550 milioane Euro5. Michael Otto15,9 miliarde Euro
6. Gabriel Comanescu520 milioane Euro6. Susanne Klatten14,7 miliarde Euro
7. Dragoș și Adrian Paval420 milioane Euro7. Stefan Quandt13,7 miliarde Euro
8. Gruia Stoica și Vasile Didila420 milioane Euro8. Johanna Quandt12,2 miliarde Euro
9. Ovidiu Tender400 milioane Euro9. Klaus-Michael Kühne10,4 miliarde Euro
10. Zoltan Teszari370 milioane Euro10. Hasso Plattner7,9 miliarde Euro

După cum observăm diferențele averii celor mai bogați 10 oameni din România și Germania sunt colosale. Același raport se aplică și la media populației.

Este mult mai probabil ca moșenitorii familiilor prospere să să continue să dezvolte bogăția. Motiv pentru care în țările Europei de Vest, unde deja există mai multe faimilii abundente, nivelul de trai este mai ridicat. În acest context, este evidentă diferența situațiilor materiale dintre România și alte țări cu care deseori ne comparăm salariile.

Lipsa elementelor care creează prosperitatea

Pentru a construi prosperitatea sunt necesare 3 elemente principale:

• bani
• resurse umane calificate
• informația/cunoașterea (know-how)

Este foarte interesant cum sunt conectate toate motivele care explică de ce sunt salariile scăzute în România. Pornind de la cele trei elemente menționate mai sus, ne reîntoarcem la istoria țării, care explică lipsa banilor în momentul actual. Din cauza regimului comunist, care influențat puternic economia, nu există un capital prea mare.

Felul în care părinții și bunicii noștrii au trăit a conturat mentalitatea lor, aceasta nefiind focusată pe inovație și antreprenoriat, ci pe sistemul restrictiv care îngrădea perspectivele de dezvoltare. Din acest motiv informația este deținută tocmai de țări unde capitalismul a înflorit în ultimii zeci de ani. Cetățenii germani sau americani de exemplu, au deja în spate o istorie bazată pe capitalism în care au dezvoltat diverse tehnologii, au dobândit informații și au acumulat experiență. Tocmai din acest motiv se află acum într-o situație economică atât de diferită.

Aceeași explicație este valabilă și în cazul resurselor umane din România. Comparativ cu țările din Europa de Vest sau chiar SUA, abilitățile și pregătirea românilor nu se ridică la același nivel. În 2018 a fost realizat topul Shanghai, care clasifică cele mai bune universități din lume în topul numit „Academic Ranking of World Universities/ARWU”. Nici măcar o universitate din România nu apare în primele 150 de universități din acest top, în schimb primele poziții sunt acaparate de universități americane sau din Marea Britanie.

Atitudinea față de muncă a americanilor și a românilor este de asemenea total diferită. Americanii de abia au 7 zile de vacanță plătită pe an, în timp ce în România concediul anual plătit este de 21 de zile.
În general în sistemul de valori al unui român, munca nu se clasează printre cele mai relevante, în timp ce pentru un american munca este o valoare extrem de importantă.

Rezumat

Salariile românilor sunt mai mici decât în Occident, însă în ultimi ani economia națională a redus dramatic taxele și a început o etapă de dezvoltare care merită susținută. Conform previziunilor, România va depăși țări precum Polonia în ceea ce privește valoarea PIB-ului pe cap de locuitor până în 2025 sau chiar mai devreme (previziune făcută de OECD). Același lucru se va întâmpla și cu salariile nete ale angajaților.

În concluzie, salariile scăzute ale românilor se datorează unui cumul de factori care se referă la valoarea scăzută a bunurilor și serviciilor românești, istoria națională, moștenirile și lipsa elementelor care creează prosperitatea. Toate aceste aspecte sunt legate unul de celălalt și împreună au dus la situația actuală. Cu toate acestea, țara are mare potențial, și se află într-o perioadă incipientă de evoluție iar perspectiva economică viitoare este favorabilă.

Urmăriți-mă în continuare dacă sunteți interesați să aflați ce idei am și cum aș proceda eu personal pentru a schimba situația, și mai ales ce putem face noi toți. Vă aștept să discutăm despre acest subiect în comentarii și sunt foarte curios ce păreri aveți despre acest subiect.