Inima sângerează, dar rațiunea câștigă: am decis să emigrez… iar România a devenit noua mea casă la începutul lui decembrie 2018, iar până acum pot spune că este una dintre cele mai bune decizii din viața mea.

Am trăit într-un mediu în care există un puternic stereotip în ceea ce privește viziunea polonezilor despre România. Acolo este văzută ca fiind o țară coruptă, plină de țigani, subdezvoltată, în care civilizația a întarziat să ajungă și de unde provin majoritatea femeilor din Europa practicante ale celei mai vechi meserii din lume. O viziune eronată, o perspectivă încețoșată și departe de realitata curentă pe care o trăiesc aici.

După ce am ajuns, am fost surprins să observ că din cei 300.000 de locuitori ai orașului în care m-am stabilit, peste 10.000 de rezidenți sunt italieni (întreprinzători, specialiști și familiile lor). Acesta a fost cu siguranță un prim semn foarte bun că am ajuns în locul potrivit… Înainte de a vă spune ceea ce mi-a plăcut atât de mult în România și ce fac aici, voi începe cu ce m-a determinat să plec din Polonia.

De ce am părăsit Polonia?

La începutul anului 2018 nu mi-ar fi trecut prin minte că voi emigra într-un timp atât de scurt. Chiar din contră, am deschis o nouă companie și plănuiam investiții majore. Voiam să fac angajări, dar începeam să observ cum noile legi apărute imediat după alegerile guvernamentale din 2016 aduceau schimbări nefavorabile întreprinderilor și sistemului de taxare. A fost o lovitură atât de puternică încât m-a determinat să încep să îmi fac bagajul.

Atunci am privit în jur și am observat toți factorii care îmi susțieau noua idee de a face pași spre un viitor mai bun.

Îmi place libertatea

Îmi place libertatea și consider că statul polonez devine restrictiv nu doar din punct de vedere fiscal, ci și în viața de zi cu zi. Interdicțiile, penalizările, restricțiile și legile se multiplică precum furnicile. Astfel apar tot mai multe restricții absurde, cum ar fi penalizarea shoppingului în zilele de duminică. Activitățile comerciale ale magazinelor și ale supermarketurilor sunt interzise în ultima zi a săptămânii, ele fiind închise în Polonia.

Un alt exemplu care suprimă libertatea în țara mea natală este că guvernul a început să spioneze cetățenii. În prezent acesta creează și păstrează un istoric al călătoriilor pe teritoriul Uniunii Europene. Sistemul înregistrează biletele de tren, avion sau orice alt mijloc poate fi depistat și înregistrat. De asemenea, amenzile pentru șoferi sunt exagerate, iar lista de exemple poate continua.

Lipsa de perspective și sclavie economică

După alegerile locale, guvernul a introdus o serie de impozite și taxe noi, printre care taxa de ieșire din Polonia (exit tax). Este singura țară din UE care percepe această taxă într-un mod atât de restrictiv, aplicată la schimbarea reședinței, care denotă o limitare tipică a libertății de alegere.

Legile nu se opresc din a mă surprinde, antrepernorul polonez din 2019 fiind impozitat cu 19% din valoarea teoretică a companiei sale. Exact, ați citit corect, impozitul este calculat în funcție de valoarea teoretică și nu în funcție de profitul pe care o companie îl are, legea fiind deja promulgată. Astfel, în multe cazuri impozitul reprezintă o sumă mult mai marede bani decât cea pe care proprietarul o deține în realitate ca profit.

În condițiile acestea apare întrebarea de ce ar dori cineva să construiască și să dezvolte o companie în Polonia? Răspunsul m-a determinat să continui planurile de emigrare, iar șirul motivelor care au contribuit la decizia de a pleca continuă…

Birocrația

Deși mulți români consideră că birocrația este complexă în România, nu își imaginează la ce nivel este în Polonia. Nu pot să nu menționez că 3-4 zile din fiecare lună mi le dedicam exclusiv birocrației, deși angajasem un contabil. În loc să se simplifice tot procesul birocratic, acesta se înrăutățește în mod constant, legine schimbându-se peste noapte.

Perspective scăzute ale economiei poloneze pe termen lung

Actuala creștere economică poloneză a fost și este în prezent construită pe trei piloni:

• forță de muncă ieftină
• subvenții europene
• consumul invivizilor, care e determinat de o creștere a dimensiunii redistribuirii de către guvern din 2016

Să analizăm acest sistem pe care dezvoltarea a fost bazată în ultimii zece ani.

Subvențiile vor fi reduse cu 20% din 2021.

Politica poloneză constă în a crește taxele pentru clasa mijlocie și antreprenori cu scopul de a redistribui acei bani ajutoarelor sociale. De exemplu, doar pentru alocații se taxează anual echivalentul a 26,4 miliarde de lei, iar în februarie 2019 această sumă crește, cu încă 30-33 miliarde de lei în urma majorării impozitelor. În ritmul creșterii taxelor acest sistem nu este sustenabil. Problema va apărea în momentul în care nu vor mai exista persoanele care să plătească aceste taxe exagerate – ori vor emigra, ori se vor opri din muncă fiindcă nu va mai renta să lucreze în asemenea condiții.

În urma unei discuții cu un prieten care lucrează în contabilitate, am rămas șocat să aud că 40% din clienții săi din Polonia care obțin venituri anuale de peste 1.1 milion lei își închid companiile la finalul anului, în timp ce 20-30% încep ia în considerare închiderea afacerii. Toate acestea se întâmplă din cauza taxelor enorme.

Poluarea aerului din Polonia

Pe cât de superficial ar suna acest aspect, în realitate reprezintă un motiv real îngrijorător și a fost printre cele mai importante pentru mine. În urma numeroaselor sudii efectuate pe acest subiect, s-a dovedit că poluarea aerului polonez micșorează speranța de viață cu 2 ani, ceea ce este foarte mult. Locuind în Polonia în perioada noiembrie – mai e o adevărată distrugere a sănătății.

Am plătit taxe peste echivalentul a 1.100.000 lei în Polonia

De-a lungul carierei mele profesionale am plătit impozite, taxe și tribute statului polonez. Am rezumat toate achizițiile și plățile pe care le-am efectuat (incluzând TVA-ul, amenzi, impozite pe produse și servicii achiziționate etc.) și însumează echivalentul a 1.100.00 lei. Din această sumă orașul meu natal (Katowice) a câștigat 660.000 lei în cei 6 ani ai carierei mele.

Cu toate acestea, statul polonez mi-a oferit învățământ primar, secundar și parțial superior, am beneficiat doar de 3% din suma fondurilor plătite pentru asigurarea de sănătate, restul cheltuielilor medicale inclusiv din copilărie fiind achitate de părinții mei.

În condițiile existente, am acceptat situația și m-am reorientat către o viață nouă departe de acest haos. Statul voia de la mine din ce în ce mai mult. Sincer? Eu nu vreau nimic de la statul polonez, poate doar o schimbare care să creeze condiții de dezvoltare pe termen lung pentru toți cetățenii muncitori. Doar în acest fel ne putem dezvolta rapid și putem construi prosperitate pe termen lung.

De ce am emigrat în România?

Răspunsul meu comprimat într-o singură propoziție: pentru că România este opusul tuturor motivelor pentru care am părăsit țara ea natală.

În urma anticipărilor oficiale ale OCDE România va depăși Polonia în ceea ce privește valoarea PIB-ului pe cap de locuitor până în anul 2025, în ciuda faptului că are de două ori mai puțini locuitori.
În comparație cu Polonia, România este cu siguranță o țară cu o perspectivă mai favorabilă pentru cei antreprenori și angajați.

Calitatea aerului și energia ieftină

Permiteți-mi să încep lista motivelor pentru care am ales România cu calitatea aerului și energia ieftină. Peste 60% din energia produsă în România este așa-numita energie pură. Pe teritoriul țării sunt construite două centrale nucleare care produc 18% din totalul de energie, iar cea mai mare parte provine din centralele hidroelectrice (29%), urmate de turbine eoliene (10%), o mai mică parte fiind produsă din panouri solare (3%) și alte surse regenerabile (1%). Toate acestea sunt completate de gaze naturale (15%), iar procentul de cărbune este doar de 24%. Așadar putem face o diferență imensă între calitatea și prețul energiei, datele fiind clare comparând cu statistica Poloniei care are 80% din totalul energetic provenit din arderea cărbunelui.

Reducerea constantă a birocrației

În ceea ce privește birocrația, România urmărește o politică asemănătoare cu cea a lui Donald Trump: reducerea ei în mod constant. Bineînțeles că situația este încă departe de ideal, dar cu siguranță nu se poate compara cu cea din Polonia.

Costul de trai în România este în medie mai ieftin decât în Polonia

Costul vieții în România este puțin mai mic decât în Polonia, începând de la prețul chiriilor, întreținerii, până la costul benzinei.

Cu toate acestea, există anumite aspecte la care prețurile românești sunt mai mari comparativ cu Polonia, un bun exemplu este mâncarea (mai ales prețutile restaurantelor, care sunt cu mult mai mari în România raportate la calitatea preparatelor servite) sau industria de mașini, industria electronică. Acest cost ridicat se datorează lipsei concurenței, subiect pe care îl voi dezvolta puțin mai jos în acest articol.

Sistemul de taxare susține dezvoltarea

Care este cea mai amuzantă parte? În România la conducere se află partidul socialist (social-democrat), la fel ca în Polonia. Dar cu toate acestea, politica economică a guvernului român este diametral opusă.

Ultimii 7 ani au fost cruciali pentru sistemul fiscal românesc, acesta fiind total recosntruit. În momentul de față sistemul este într-o evoluție continuă, aducând tot mai multe beneficii. Actualul sistem a necesitat mari reforme în toate domeniile economice, precum și în viața cetățenilor. Acesta vizează dezvoltarea antreprenorilor și a investițiilor pentru că doar în acest fel putem asigura un progres economic sustenabil și totodată să asigurăm o creștere constantă a câștigurilor cețățenilor, care automat va duce către un nivel de trai mai bun.

Poate deseori ați privit sistemul românesc actual ca fiind nefavorabil, dar aceste aspecte s-ar putea să vă schimbe perspectiva:

Impozit redus de 0% sau 10%

Știați că în România programatorii și specialiștii în IT sunt scutiți de impozitul pe venit? Pentru angațații din alte domenii impozitul este de 10%, în timp ce în Polonia impozitul este calculat în funcție de venitul cetățenilor (18% pentru sumele sub aproximativ 94.000 lei pe an și 32% din venit pentru sumele care depășesc câștigul de aproximativ 94.000 lei pe an). Putem spune că este o diferență considerabilă.

TVA în România: 5%, 9%, 19%

România are 3 rate de TVA: 5%, 9% și 19% și dorește să reducă în contnuare aceste procente. Dacă situația macroeconomică va permite, România își propune sa reducă taxa de la 19% la 18% chiar din 2019, iar scopul final este să se ajungă în timp la 15% (minimul permis de UE). În Polonia TVA-ul este de 23% și nu sunt luate în vedere tendințe de scădere în viitorul apropiat.

Instituția de Asigurări Sociale din România

Factorul major de diferențiere între România și Polonia este că în România, eu ca antreprenor, am dreptul de a alege dacă vreau să plătesc contribuțiile pentru pensie și asigurare de sănătate de stat, în timp ce statul Polonez mă obligă să achit aceste taxe.

În România ca antreprenor, practic am următoarele opțiuni:

Am dreptul de a nu plătii aceste contribuții, dar îmi asum total responsabilitatea pentru acest lucru, conștientizând că nu voi beneficia de asigurarea medicală de stat și nici de pensie de stat.

Pot alege să cotizez la una dintre cele două taxe (pensie sau asigurare medicală) și să beneficiez de aceasta și sunt liber să aleg varianta privată pentru cealaltă. De exemplu, dacă îmi doresc să beneficiez de pensia de stat pot alege să plătesc această taxă și în același timp să aleg varianta de asigurare medicală privată.

Dacă îmi doresc, pot plăti atât contribuția la CAS și CASS și beneficiez atât de pensie, cât și de asigurare medicală de stat și acest fapt nu mă oprește să apelez simultan la varianta de pensii și asigurări medicale private.

Aceasta este genul de libertate care îmi place!

Atât în cazul antreprenorilor, cât și al angajaților români, ei sunt informați exact care sunt taxele pe care ei le plătesc și conștientizează cum și cât cotizează penru aceste servicii. Situația în Polonia este la 180 de grade. În urma unor cercetări efectuate pe acest subiect, rezultatele arată că 21% din polonezi cred fără niciun dubiu că nu plătesc absolut niciun impozit, iar 58% sunt convinși că nu plătesc TVA. Fapt care mă face să realizez că cunoașterea lor despre contribuțiile de pensie și asigurare medicală sunt și mai departe de realitate. Astfel statul polonez poate să crească aceste taxe fără ca cetățenii sa realizeze, ceea ce nu duce spre o perspectivă economică favorabilă pe viitor.

România este un paradis pentru antreprenori comparativ cu Polonia

Cel mai mare avantaj al româniei este că oferă un climat favorabil antreprenorilor. Pe lângă aspectele legate de taxe despre care am vorbit în paragrafele anterioare, m-a surprins foarte tare să văt cât de mică este competiția în multe industrii din România.

De exemplu, cel mai popular magazin online din România care oferă în principal produse electronice este Emag, acesta fiind un magazin scump. Ce concurență are? Doar doi competitori mai slabi. Prin urmare, acest magazin este considerat de către români ieftin și avantajos, neavând cu ce să îl compare. În Polonia, Emag este de asemenea prezent, dar este considerat unul dintre cele mai scumpe magazine online. Asta deoarece oamenii îl pot compara cu alte branduri mari care oferă produse similare la prețuri mult mai accesibile. În prezent în România nu există nici măcar echivalentul său pentru a putea face o alegere, motiv pentru care fiecare antreprenor va vedea rapid oportunități de afaceri aici. Acest context este foarte favorabil pentru afaceri.

Cum se înființează o firmă în România?

Mi-a luat nici mai mult, nici mai puțin de 4 zile lucrătoare pentru a înființa o companie cu răspundere limitată plătitoare de TVA în România, procedură care în Polonia durează minim o lună și jumătate, sau chiar două luni.

Vă voi oferi un exemplu de impozitare a întreprinderilor mici pentru a înțelege mai bine diferențele imense între România și Polonia:

O companie cu răspundere limitată în România cu venituri de până în 1 milion de euro anual

• 1% impozit pe venit dacă există cel puțin un angajat cu normă întreagă (în caz contrar 3%)
• 5% impozit pe dividende
• 0% impozit pe capitalul contribuit
• abordare americană/anglo-saxonă în ceea ce privește costuride deductibile
• TVA și impozit pe venit stabilit timestrial până la data de 25 a lunii, iar companiile mari pot plăti odată pe an
• președintele, membrii consiliului și proprietarii de companii au dreptul de a nu cotiza la CAS și CASS
• capitalul minim necesar pentru a deschide firma este de aproximativ 200 lei

O companie cu răspundere limitată în Polonia cu venituri de până în 1 milion de euro anual

• 15% impozit
• 19% impozit pe dividende
• 2% impozit pe capitalul contribuit
• TVA se stabiliște și se achită lunar până în data de 25 a fiecărei luni
• impozitul pe venit este decontat lunar până în a 20-a zi a lunii
• capitalul minim necesar pentru a deschide firma este 5000 PLN (5500 lei)

Pentru companiile care au venituri anuale de peste 1 milion de euro, diferența în favoarea României este și mai mare. Un detaliu semnificativ este costul redus al birocrației și numărul funcționarilor publici este redus comparativ cu Polonia.

De asemenea este de remarcat că în România se poate deduce TVA-ul 100%, la fel și impozitul pe venit la achiziția unei mașini de serviciu. Dacă achiziționați o mașină atât pentru serviciu, cât și în scop personal se poate deduce un procent de 50% din costul cumpărării, reparațiilor, asigurărilor etc.

Ce fac în România?

Pe scurt, creez un blog financiar numit Rechin Financiar. În prezent recrutez angajați în România și investesc în tehnologie și infrastructură.

Fiind un investitor străin, acest business aduce valoare atât pentru mine, cât și pentru România. Ceea ce vreau să subliniez este că mediul propice pentru creearea afacerilor în România e un avantaj imens pentru dezvoltarea țării și susține creșterea nivelului de trai. Acest aspect atrage inversitori ca mine, care prin afacerea pe care o creează, contribuie direct la dezvoltarea economică și la apariția a noi locuri de muncă bine plătite pentru cetățenii români. Companiile bazate pe tehnoligie au nevoie de angajați care dețin abilități, iar salariile sunt pe măsură și bineînțeles că firma va contribui la dezvoltarea economiei și prin taxele pe care le plătește statului român, fiind avantajos pentru toată lumea.

Acesta este doar începutul și sunt mai mult decât încântat și entuziasmat de alegerea pe care am făcut-o. Am emigrat întru-o țată atât de plină de potențial care nu încetează să mă surprindă tot mai plăcut în fiecare zi!

Dacă doriți să îmi urmăriți călătoria în continuare abonați-vă printr-un un clik aici:

Aștept comentariile și părerile voastre despre decizia pe care am luat-o.